Peştera de Smarald, locul unic prin care Vâlcea vorbeşte cu cerul şi pământul

21

Pelerinul care se află în judeţul Vâlcea, are de ales o drumeţie de basm, pe una din cărările monahilor, un drum iniţiatic, ascuns de Munţii Căpăţânii şi unde, de la un capăt la altul, parcă apele râului Cheia ridică spre nemurire psalmii cereşti.

Trei mănăstiri, trei temple ale creştinătăţii curbează timpul universal şi aduc pelerinul într-o buclă superbă. Sărăcineşti, Iezer şi Pahomie, una mai aproape decât alta de cerul heruvimilor, sunt cele trei lăcaşe de cult, ale acestui drum prin inima Căpăţânilor, sau Stâncoşii Vâlcii. Drum de haiduci, drumul Gologotei, drumul care merge fie prin canioane, fie printr-o vale frumoasă, drum care te va duce spre un loc de vis.

Pentru că aici, pământul frumos al Vâlcii, îşi deschide pântecul pentru a lăsa privitorului diamantul sau smaraldul să luminze sufletul, inima, să picure din ceea ce zeii au creat ce e mai frumos în lume.

pestera-lacul-verdeÎntr-un judeţ frumos, nu putea să nu existe una din cele mai frumoase peşteri ale lumii – Peştera de Smarald sau Peştera Lacului Verde. Situată într-un canion spectaculos – Canionul Cheii.

Această fereastră spre o altă lume, una cosmică, de -a dreptul, este situată în peretele vestic al Muntelui Stogşoare, la o altitudine absolută de circa 990 m şi relativă de 140 m faţă de talvegul văii râului Cheia, în versantul stâng al Ogaşului Ursului, un adevărat râu de grohotiş.

A fost explorată şi cartată în anul 1978 de către Cercul de Speologie “Niphargus” Râmnicu Vâlcea.

12049492_941947222549828_1297691358450240614_nPeştera are o intrare relativ mare, de circa 6×4 m. Imediat după aceasta fereastră a timpului  urmează două galerii: prima, foarte îngustă, are numai 10 m lungime; cealaltă este largă şi înaltă ca un palat extraterestru, cu podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte în primii 15 m şi cu blocuri mari de calcar în rest, prăbuşite peste vechi concreţiuni.

După 35 m galeria se ramifică. Cele două ramificaţii, după ce îmbrăţişează un imens pilier, se reîntâlnesc în Sala Mare. Ramificaţia principală are o pantă de 4 m, iar cea secundară este uşor descendentă, neconcreţionată şi foarte largă (25 m).

Sala Mare (30x20x10 m) are podeaua accidentată din cauza numeroaselor blocuri prăbuşite. Din colţul sud-estic porneşte o galerie, la început ascendentă, cu mult material clastic, care se ramifică după 20 m. În dreapta galeria se termină cu trei diverticule scurte.

pestera-lacul2Minunea apare în galeria din stânga coboară la un lac de smarald,  prins între pereţii unei diaclaze, lat de 1 m, lung de 10 m şi adânc până la 3 m. Prezenţa lacului într-o peştera fosilă suspendată în calcare puternic fisurate se explică prin impermealizarea puţului galeriei cu argilă de decalcifiere.

Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul sa se dreneze, ca şi cel din Peştera Pagodelor. Nu necesită echipament special pentru vizitare, ci doar surse de iluminare.

Nu trebuie ratat acest lac cosmic, pus încă de dinainte de facerea lumii pământene…

Pentru cei care doresc să viziteze peştera, calea de acces pleacă din D.N. 64A Râmnicu Valcea – Olăneşti, în dreptul satului Cheia se urmează, circa 16 kilometri, un drum modernizat şi forestier, apoi poteca nemarcată pe malul stâng al pâraului Cheia, până în Cheile Cheii.

VIAhttp://www.ramnicuvalceaweek.ro/
DISTRIBUIȚI

21 COMENTARII

  1. nu inteleg de ce nu puneti poze reale cu pestera, ci luati imagini de pe net cu alte locuri. de ex in prima poza e lacul General Carrera din Chile (renumita pt peretii de marmura), a doua e cu Lacul Dracului din Cheile Nerei (vazut personal), a treia e de la pestera Focul Viu (la noi in tara, doar ea si Scarisoara ai ghetari in ele), ultima e pestera Gruta do Lago Azul din Brazilia. toate cuvintele scrise sunt acum in zadar ca nu va mai crede nimeni.

  2. nu inteleg de ce nu puneti poze reale cu pestera, ci luati imagini de pe net cu alte locuri. de ex in prima poza e lacul General Carrera din Chile (renumita pt peretii de marmura), a doua e cu Lacul Dracului din Cheile Nerei (vazut personal), a treia e de la pestera Focul Viu (la noi in tara, doar ea si Scarisoara ai ghetari in ele), ultima e pestera Gruta do Lago Azul din Brazilia. toate cuvintele scrise sunt acum in zadar ca nu va mai crede nimeni.

  3. Imaginile si denumirea sunt false …acea perstera nu arata asa si nu se numeste asa.
    daca va asteptati sa fie asemanatoare ca in poze o sa fiti profund dezamagiti si o sa va simtiti Tepuiti.
    Defapt se cheama , Pestera cu lac

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here