Maramures este unul din motivele pentru care suntem mandri de tara noastra

0
curtea manastirii vazuta din turnul bisericii (stiu ca nu aveam voie sa urc)

Maramures este una dintre cele mai frumoase zone din Romania care merita toata atentia atat a turistilor straini cat si a localnicilor. Acest loc pare neschimbat de timp si de vremurile in care traim. Locul unde natura se contopeste perfect cu traditiile este mai mult decat un obiectiv de vizitat, este o amintire vie a Romaniei de demult.

„Maramures, plai cu flori, mandru esti de sarbatori” este o zicala specifica locului unde traditiile nu dispar si unde satele romanesti au ramas la fel de frumoase si pitoresti. De multe ori tumultul orasului ne poate afecta si avem nevoie de o escapada catre acest loc mirific unde batranii te primesc cu bratele deschise si te trateaza ca pe un oaspete de cinste, un loc unde omenia si traditia merg mana in mana. Maramures este un simbol pentru ce are Romania mai curat, mai pur, neatins de modernitate. Aceasta splendida locatie desprinsa ca dintr-un basm vechi se afla pe partea superioara a Tisei si este protejata din lateral de catre versantii impaduriti ai muntilor.mocanita-viseu-maramures

Daca va faceti planuri de vacanta aveti multe locruri de vizitat in aceasta regiune. Puteti sa faceti trasee montane si sa vedeti muntii Oas, Gutai, Tibles, varful Pietroasa de unde puteti sa vedeti lantul carpatin de la Tatra Mare pana la Carpatii Padurosi. Pe langa acesti munti puteti sa mergeti si in Muntii Maramuresului, Rodnei, Ceahlau, Calimani, Harghita sau Vladeasa, un adevarat paradis pentru iubitorii de munte. Daca doriti sa coborati de pe munte, la poale aveti alte obiective turistice demne de vizitat precum caldarile din depresiuni ale tarii Oasului, Codrului, Chioarului si Lapusului.

 

cimitirul-vesel-sapanta

Pe langa obiectivele naturale, in Maramures gasiti multe manastiri si locasuri de cult unde puteti sa fiti in armonie cu credinta si natura. Viata se contopeste cu lumea de dincolo iar Cimitirul Vesel de la Sapanta este unul din locurile traditionale si unice pe care le puteti vedea in Maramures. Cu cat simti ca te apropii mai mult de nefiinta cu atat poti privi viata cu alti ochi, iar modul absolut special in care este facut acest cimitir ne aduce aminte ca viata trebuie infruntata cu un zambet pe buze.costum-maramures

Maramures este vestit pentru pastrarea cu sfintenie a traditiilor si datinilor din strabuni. Aici gasiti porti impresionante de lemn lucrate cu migala, pline de simboluri care ne aduc aminte de originile noastre. De la bisericile de lemn pana la portul popular toate au un specific maramuresean iar privind la aceste frumoase costume traditionale intelegi cat de important este sa fii roman. Timpul aici nu trece la fel, orele se scurg mult mai greu iar taramul din basm ramane nechimbat de ani si anotimpuri. Maramures pastreaza vie traditia, credinta si frumusetea pitoreasca a locului. Daca uneori simtiti ca nu avem cu ce sa ne laudam pentru ca suntem romani va recomand cu drag sa faceti un ocol pana in Maramures, acolo unde veti descoperi o Romanie frumoasa si pura ca in basme.